Entah angin apa yang melanda puchong semlm....... terasa rajin lak nak buat kuih kasui. Bahan-bahan pun ada. Tapi kelapa parut lak takde.....camner nih...... Hehehehe....telefon En HB....minta tolong belikan kelapa parut ambik isi putih jer...... yang hitam2 tak mau ye......
Sebenarnya masa kecik2 dulu.... bila nenek buat kuih ni.... eeeeiiiii...tak sukanyer. Nenek selalu buat untuk berniaga. Selalu gak kata.... buatla kuih lain.... yang best sikit...... yang kaler2 yg meriah ke...... Tapi skrg ni kuih ni... jadi kesukaan la pulak...... Entah mengapa..... sejak akhir2 ini....kuih2 lama....menjadi kesukaan lak..... Agaknya..... faktor usia kot...!!!!! Hahahahaha...... dah tuo makcik....hahahahaha
Disebabkan Pn Mama tidak mempunyai resepi jadi Pn Mama pun cari2la dlm web yg menjadi kesayangan Pn Mama iaitu MYR....... Terjumpala resepi dari Cikgunita ni...... terima kasih cikgu....
KUIH KASUI1 cawan Gula Merah - dimasak dgn 2 cawan air. Biarkan sejuk
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula pasir3/4 cawan tepung sagu
sedikit kapur
sesudu minyak
Kelapa parut yg putih...di gaul dgn sedikit garam
1. Panaskan kukusan.
2. Campurkan gula pasir , tepung gandum dan tepung sagu besama air. Kacau rata.3. Masukkan sedikit kapur ke dalam adunan tadi.
4. Masukkan gula merah.
5. Tapis adunan dan masukkan dlm loyang.
6. Tutup bhgn atas kukusan dgn kain supaya air tidak menitis di atas adunan.
7. Kukus hingga masak...anggaran 10 -15 min
No comments:
Post a Comment