Hari ini En Hubby "book-off". Request Ikan Percik Terengganu. Guna Ikan Kembung.
Bahan-bahan
4 ekor ikan kembung
6 Ulas bawang merah
4 Ulas bawang putih
1 in halia
6 batang serai diketuk
santan
1. Ikan yang telah dilumur garam dan kunyit di bakar.
2. Bawang merah , bawang putih, halia di kisar. Kalau nak pedas letak cili api sikit.
3. Tumis bawang-bawang hingga naik bau. Masukkan santan dan serai.
4. Letak garam secukup rasa.
5. Bila ikan dah siap dibakar, curahkan santan (kuah percik) ke atas ikan dan bakar lagi.
6. Siap untuk di hidang.......
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Salam..ohhh...kembung percik ni kegemaran Sue juge..memang sedapppppp...
Wesss makcik... mana ilang... lama tak nampak. Jom add kzie FB kat Ziehelmy
sedapnyer tengok bulan puasa ini..nk cubalah,
Terima kasih atas info tersebut.silalah singgah diblog saya http://dirawanhartawan.blogspot.my/
Post a Comment