Hari ni rasa nak buat kek lagi.... semestinya....keju... Hahaha..... lepas ni kembang setaman la......
Resepi pulak dicedok dari rakan yang memang terror banyak dalam hal masakan ni..... Hehehe thanks CMG...... Kek Keju Cheddar
250 g mentega
230 g gula kastor
4 biji telur Gred A
80 g keju cheddar, didadu sederhana besar
100 ml susu UHT
280 g tepung gandum
1 camca teh baking powder
1. Putar mentega dan gula kastor hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang.
2. Tambah kiub-kiun keju dan gaul adunan hingga sebati.
3. Satukan tepung bersama serbuk penaik dan diayak. Kemudian masukkan tepung berselang seli dengan susu UHT hingga habis. Gunakan speed perlahan. Gaul rata.
4. Tuang adunan ke dalam loaf tin yang telah digris dengan mentega dan dialas kertas pada dasarnya. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C selama 45
minit atau hingga masak.
5. Boleh juga ditaburkan keju cheddar parut diatas adunan kek sebelum membakar (jika suka)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment