Friday, January 9, 2009

Ebi Mayo

Hari ni betul-betul tak tau nak masak apa untuk dinner. Walaupun jam telah menunjukkan pukul 6 ptg.... Pn Mama masih lagi tidak dapat memikirkan apa untuk di masak....... hish..... telefon En Hb..... dia lambat balik pulak...... lepas maghrib baru nak gerak kluar dari office..... nak ajak dia makan kat luar kesian la pulak...nanti sampai dah penat... pastu nak kluar makan pulak... hmmmm takpe la..... masak je la apa-apa yang patut. Tgk kat dlm fridge ada udang, sotong dan ikan siakap. Ikan siakap macam biasa la buat 3 rasa. Sotong???? Rasa mcm taknak makan sotong la hari ni....Udang???? Nak try la buat Udang Mayonis resepi dari member yang duk kat Jepun. Stail jepun ke ni???? Hehehehehe...jadi org jepun lak la malam ni....... Hasilnya..... hehehehe En Hb suka..... anak-anak pun suka..... Terima kasih Hani.... Arigato......
EBI MAYO
30 ekor Udang Besar
5 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu pekat
garam secukup rasa
1 sudu besar air perahan halia
2 sudu besar tepung ubi
minyak utk menggoreng
salad ( lettuce, tomato, carrot)
Bersihkan udang, campurkan air halia dan garam. Biarkan seketika.
Potong sayuran mengikut kesukaan.
Dalam mangkuk lain, kacau mayonis bersama susu.
Panaskan minyak. Gaul udang dgn tepung ubi.
Goreng hingga kekuningan.
gaul udang yg telah digoreng tadi ke dlm mayonis.
Hidangkan bersama sayuran.

No comments: